Kaikki tuotteet
Takaisin ylös
Ortomat Herpola
Laboratoriotarvikkeet

Myofunktionaalista oikomishoitoa

Tiesitkö, että kielen asento, hengitys, pureskelu ja nieleminen vaikuttavat kasvojen luuston kehitykseen? Vahingolliset myofunktionaaliset tottumukset, kuten suuhengitys ja virheellinen nieleminen, ovat merkittäviä syitä hampaiston virheasentoihin. 

Vahingollisia tapoja

2-5-vuoden iässä lapset kasvavat voimakkaasti ja heillä voi näkyä alkavia purentavirheitä ja hampaiden asentovirheitä. Tutkimukset osoittavat, että nämä ongelmat jatkuvat myös myöhemmissä kehitysvaiheissa ja muuttuvat näkyvämmiksi pysyvien hampaiden kehittyessä. Myofunktionaaliset tavat, kuten pitkittynyt tutin käyttö, kielen tursotus ja suuhengitys aiheuttavat muutoksia normaalissa purennan kehityksessä. 

Ensimmäisen vaihdunnan aikaan (noin 6-10-vuoden iässä) puhkeavat ensimmäiset pysyvät hampaat. Tässä vaiheessa hampaat voivat ahtautua ja leukojen suhde huonontua. Epäsuotuisat myofunktionaaliset tavat, kuten kuten suuhengitys ja virheellinen nieleminen, aiheuttavat suurta painetta leukoihin ja hampaisiin.

Toisen vaihdunnan aikaan (10-15-vuoden iässä) alkavat loput pysyvät hampaat puhkeamaan. Ahtautumat ja leukojen huono suhde voivat pahentua, kun kasvot kasvavat aikuisen kokoon. On vielä mahdollista hoitaa näitä myofunktionaalisia tapoja ja ohjata puhkeavia hampaita oikeaan, luonnolliseen asentoon. 

Tutkimukset osoittavat, että nämä ongelmat jatkuvat myös pysyvässä hampaistossa, vaatien monivaiheista oikomishoitoa. Kiinteäkojehoito ja hampaiden poistot eivät ratkaise näitä ongelmia, joihin pitäisi puuttua heti alkuvaiheessa. Myofunktionaalisia tapoja on helpointa korjata kasvuiässä. Se tehdään harjoittamalla lihaksia, jotka vaikuttavat kielen asentoon, hengitykseen, syömiseen sekä puheeseen. Tavoitteena on kielen lepoasennon oikea paikka, huulisulun vahvistaminen, nenähengityksen oppiminen sekä huonojen tapojen poisoppiminen. Kunhan syyt korjataan, ei mikään estä luonnollista kasvua ja hammaskaaren muodostusta. 

Monilla aikuisilla on ollut raudat eli kiinteät oikomiskojeet mutta heidän hampaistonsa on ahtautunut uudestaan. Suurin osa aikuisista ei halua enää rautoja. Tutkimusten mukaan 15 vuoden iässä, kun pysyvät hampaat ovat puhjenneet ja leukojen kasvu loppunut, hampaita ympäröivä luu on kovempi. Aikuispotilaiden suunterveyden tila vaihtelee. Perinteisessä aikuisortodontiassa nämä tekijät voivat johtaa vähemmän pysyviin tuloksiin ja todennäköisesti tarvitaankin pitkäaikaista tai pysyvää retentiota, mikäli virheellisiä tottumuksia ei korjata.

Diagnosointi

Asiantuntija voi jo ihmistä tarkkailemalla havaita mahdollisia poikkeavia myofunktionaalisia tapoja.

Hammaskaaret

Purenta

Kasvojen kehitys

Hengitys ja vartalon asento

Kielen lepoasento

Nieleminen

Huulet

Purentavirheiden mahdollisia syitä

Horisontaalinen ylipurenta (etuhampaat ulkonevat suhteessa alaetuhampaisiin) 

Vertikaalinen ylipurenta (yläetuhampaat peittävät alaetuhampaat) 

Avopurenta

Ristipurenta ja Angle III (alaleuka yläleukaa laajempi)

Syvä purenta 

Etualueen ahtaumat

Myobrace® – myofunktionaalinen purennanohjain

Myofunctional Research Co. (MRC) on vuodesta 1989 saakka kehitellyt purennanohjaimia kasvaville lapsille, joilla on ortodonttisia ongelmia. MRC on toiminut edelläkävijänä myofunktionaalisten tapojen korjaamisessa sekä oikomishoidossa ilman kiinteitä kojeita. Myobrace®-kojeet on suunniteltu korjaamaan virheellisiä suun alueen tapoja, samalla hoitaen ylä- ja alaleuan kehityksen ongelmia.

Myofunktionaalisen hoidon ydin on kielen asennon ja toiminnan korjaaminen, normaalin nenähengityksen oppiminen sekä poikkeavista kasvolihasten toiminnoista eroon opettelu. Myobrace®-kojeet opettavat kieltä asettumaan oikeaan asentoon, korjaavat suun alueen lihasten toimintaa sekä kohdistavat kevyitä voimia hampaisiin korjaten virheasentoja. 

Kaikissa Myobrace®-kojeissa on toiminnalliset tapakorjaajat:

Myobrace®-tuoteperhe

Myobrace® Sample Set on vastaanotolle oiva väline kojeiden sovitukseen ja potilaalle demoamiseen.

Paketti sisältää seuraavat kojeet:

Tuotesivulle

 

Valitse hampaistolle ja hoitovaiheelle sopiva Myobrace®-koje

1. VAIHE:
Totuttelu ja tapakorjaus

2. VAIHE: Hampaiston ja kaaren ohjaus

3. VAIHE: Purennan
viimeistely ja retentio

Myobrace for Juniors

Maitohammasvaiheessa: Myobrace® for Juniors

Koje on tehokkain maitohammasvaiheessa jo kolmen vuoden iästä lähtien.

Tuotesivulle

J1-M
J1-L

J2-M
J2-L

J3-M
J3-L

myobrace for Kids

1. vaihduntaan: Myobrace® for Kids

Koje on kaikkein tehokkain pysyvien etuhampaiden puhjettua, ennen muiden pysyvien hampaiden puhkeamista.

Tuotesivulle

K1-S
K1-M
K1-L

K2-S
K2-M
K2-L

(J3-M)
K3-M
​(A3-M)

Myobrace for Interceptive Class III

1. vaihduntaan: Myobrace® Interceptive Class III

Alkavan Angle III-luokan purennan tai kärkipurennan hoitoon. Optimaalinen aika hoidolle on etuhampaiden vaihtuessa, kannattaa aloittaa jo 5-vuotiailla. Huom! Angle III myofunktionaalinen hoito ei onnistu ennen kuin korvanenälääkäri on hoitanut mahdollisen suuhengitysongelman.

Tuotesivulle

i-3N-S
i-3N-M
i-3N-L

i-3-S
i-3-M
i-3-L

(J3-M)
i-3H-M 
(A3-L)

Myobrace for Teens

2. vaihduntaan: Myobrace® for Teens

Koje on tehokkain, kun pysyvät kulmahampaat ovat puhjenneet, se on suunniteltu ohjaamaan niitä oikeille paikoilleen. Vinkki: Valitse diasteeman korjaamiseen ilman hampaankoloja oleva koje (T2), mitattua kokoa hiukan pienempänä. Levitä ahtautunutta kaarta valitsemalla hampaankoloilla oleva koje (T3), mitattua kokoa yhtä suurempana.

Tuotesivulle

T1-M
T1-L

T2-M
T2-L

T3-1
T3-2
T3-3
T3-4
T3-5
T3-6
T3-7

T4-M
T4-L

Myobrace for Adults

Pysyvälle hampaistolle: Myobrace® for Adults

Tarkoitettu aikuishoitoon, auttaa korjaamaan virheellisiä suun alueen tapoja, samalla kevyesti ohjaten hampaita oikeaan asentoon.

Tuotesivulle

A1-M
A1-L

A2-M
​A2-L

A3-M
​A3-L

Myobrace for Braces

Kiinteäkojehoidon aikana: Myobrace® for Braces

Kojeissa on ura kiinnikkeille, jotta niitä voidaan käyttää kiinteäkojehoidon aikana tapakorjaukseen ja pehmytkudoksia suojaamaan.

Tuotesivulle

B1-M
B1-L

B2-M
B2-L

B3-M

Sopivan koon valitseminen

Myobrace®-mittoja on kahta erilaista: Small-Medium-Large ja koot 1-7 (hampaankoloilla oleva T3). Mittaa yläkakkosten etäisyys distaalireunasta distaalireunaan. Voit käyttää mittaamisessa myös paperista Ortomat-mittaa. 

Koot S/M/L Koot 1-7 Ylä 2-2
S 1 30,0 mm
S 2 31,5 mm
S 3 32,5 mm
M 4 33,5 mm
M 5 35,0 mm
M 6 36,5 mm
L 7 37,5 mm

Suurempi koko levittää ahtautunutta kaarta. Valitse kokoa pienempi koje diasteeman korjaamiseen. Jos mitan mukaan koko olisi oikea mutta koje ei riitä kunnolla molaarihampaisiin saakka, valitse suurempi koko. 

Käyttöohjeet

Kojeeseen kannattaa totutella pitämällä sitä ensin päiväaikaan tunti kerrallaan suussa. Jatkossa käytä kojetta päivisin 1-2 h ja lisäksi öisin. Kojeeseen tottuminen voi vaatia aikaa. Hammaslääkäri voi muokata ohjetta hoitosuunnitelman mukaan.

Päiväkäytöllä harjoitellaan huulisulkua ilman, että leukalihas aktivoituu. Suun kiinni pitäminen kehittää ylähuulen lihaksia (tavoitteena on yhtä paksut ylä- ja alahuulet). Riittämätön huulisulku voi olla syynä siihen, jos koje ei pysy yöllä suussa. Silloin kannattaa lisätä käyttöaikaa päivällä ja harjoitella huulisulkua muutenkin (esim. klemmarilla huulten välissä). Yökäytöllä korjataan nielemistapaa ja kielen asentoa.  Vinkki: Kun puree takahampaat yhteen, kieli menee oikeaan paikkaan.

Kojeen puhdistusvinkkejä

Kotona koje puhdistetaan lämpimän juoksevan veden alla jokaisen käyttökerran jälkeen. Puhdistamiseen voi käyttää hammasharjaa ja hammastahnaa. Puhdistusaineena voidaan käyttää lisäksi muutama kerta viikossa (esim. proteeseille) tarkoitettuja puhdistustabletteja ja -liuoksia. Tarvittaessa kojeen voi keittää ja kotelon pestä astianpesukoneessa. Hammashoitolassa koje voidaan steriloida autoklaavissa max 134°C, desinfioivaa pesukonetta ei suositella kemikaalien takia. Koje voidaan puhdistaa myös nopeasti desinfiointisuihkeella.

Mitä jos koje menee rikki?

Jos koje rikkoontuu, syy voi olla liian pikaisessa yökäytön aloittamisessa. Myobrace-hoito on suositeltavaa aloittaa pehmeällä kojeella, johon on helpompi tottua. Jos aloituskoje rikkoontuu tai kuluu kovasti kahden kuukauden käytön aikana, kannattaa jo siirtyä suoraan käyttämään kovaa kojetta. Kovalle pureskelijalle voi sopia paremmin kova polyuretaaninen koje (kova trainer tai retentiokoje) kuin pehmeä silikoninen.

 

Aloitus Hae Kirjaudu Soita